Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Mireille Guiliano "Francuzki nie tyją"

Znacie sekret jedzenia dla przyjemności? Autorka "Francuzki nie tyją" twierdzi, że właśnie mieszkanki Francji już dawno go poznały! 



Książka wydana została w 2005 roku, a ostatnie 10 lat wcale nie umniejszyło jej aktualności. Mireille Guiliano proponuje rozwiązania rodem z Francji, które mają odmienić życie i sposób myślenia każdego, kto ją przeczyta.


Czy odmieniła moje?


Przede wszystkim znalazłam w niej sporo analogii do własnego życia - podobnie jak autorka na studiach sporo przytyłam... Podobnie jak autorka - uporałam się z tym.


Dzięki tej książce kilka lat temu zrozumiałam, jak ważne dla mojego organizmu jest spożywanie produktów sezonowych i regionalnych. Prawdą jest też, że nie zawsze rygorystycznie tej zasady przestrzegam... Ale przecież Guiliano przyznaje, że czekolada i chleb to nieodłączne składniki zrównoważonej diety ;) 




Pozostawia nas z "Planem na życie" - z poradami, które są głównymi wytycznymi "sekretu" Francuzek. Warto, jeśli nie wszystkie, to przynajmniej część, wprowadzić we własne życie...





Cenne są również przepisy na dania rodem z Francji i kuchni śródziemnomorskiej. Dania, które są dość proste w przygotowaniu, a samo ich czytanie przyprawia o szybsze wydzielanie śliny ;)


Książkę możecie kupić TU :)

Komentarze