Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Karkówka z czosnkiem

Są przepisy, które są tak klasyczne, że czasem wierzyć się nie chce, jak ktoś ich jeszcze nie próbował. Karkówka z czosnkiem jest takim klasykiem u mnie w domu. Przepis sprzed lat. Wielokrotnie serwowany na świąteczne obiady. Karkówka, która jest aromatyczna, soczysta i idealnie się komponuje z uwielbianymi przez nas kluskami śląskimi. Karkówka, której musisz spróbować :)



Składniki:

  • 1-1,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • główka czosnku

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj i osusz. Czosnek podziel na ząbki i obierz je. Następnie w karkówce nożem z ostrym końcem rób nakłucia i wciśnij w nie ząbki czosnku. 

Z soli, pieprzu i papryki - w proporcji 1 łyżka soli: 1 łyżeczka pieprzu : 1 łyżka papryki przygotuj mieszankę, do której dodaj (w zależności od upodobań) 1-2 łyżki majeranku. Powstałą przyprawą natrzyj mięso. 

Przygotowaną karkówkę włóż do rękawa do pieczenia i zostaw na noc w lodówce.

Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz - w zależności od wagi - 1-1,5 h.



Komentarze