Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Drobiowe medaliony

Smak tych kotletów pamiętam z dzieciństwa. Mama często je robiła i za każdym razem dodawała inne przyprawy. Przedstawiam Wam wersję podstawową, która już sama z siebie smakuje dobrze. Możecie dodać ulubione zioła, pokrojoną czerwoną paprykę, kapary... Co tylko Wam przyjdzie do głowy :)



Składniki:


  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę. Dodaj roztrzepane jajka, sos sojowy, olej i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Zostaw na noc w lodówce. 

Na rozgrzany olej kładź łyżką porcje masy. Smaż na złoto z obu stron.



Komentarze