Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Domowy kisiel jabłkowy

Każdego z nas od czasu do czasu dopada jakaś przypadłość żołądkowo-jelitowa. Pójściem na łatwiznę jest zaaplikowanie sobie leku z apteki... Ale nie zawsze możemy ją przyjąć... Dzieciom, kobietom w ciąży, kobietom karmiącym polecam domowy sposób na takie dolegliwości. Łączący w sobie dobroczynne działanie zarówno gotowanych jabłek, jak i mąki ziemniaczanej. 

Kisiel jabłkowy osłodzony staje się pysznym deserem :)




Składniki:


  • 2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Starte owoce wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 3-5 minut. Następnie w 1/3 szklanki zimnej wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Wlej do gotujących się jabłek. Gotuj 2-3 minuty.

Wylej do salaterek i przestudź.



Komentarze

  1. taki domowy kisiel to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)

      a najfajniejsze jest to, że można go przygotować z każdego rodzaju owoców :)

      Usuń

Publikowanie komentarza