Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Delikatna pierś z kurczaka w pomarańczach

Zdrowo i lekko wcale nie znaczy niesmacznie. Wręcz przeciwnie! 

Zdrowo i lekko może być przepysznie! A ten przepis tylko to potwierdza :)




Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj i przetnij na dwa kawałki. Każdy oprósz solą i pieprzem. 

Przygotuj kwadrat folii aluminiowej. Ułóż na środku kurczaka. 

Pomarańcze umyj i obierz nożem ze skórki - łącznie z białą częścią. Następnie wyfiletuj miąższ. Na każdy kawałek kurczaka włóż filety z połowy pomarańczy. Zawiń folię aluminiową pod górę i stwórz paczuszkę. 

Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz ok. 25-30 minut.


Komentarze