Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bananowiec - ciasto bananowe bez pieczenia

Serce mi się kroi, gdy widzę sterty dojrzałych bananów w sklepach. Sterty, po które mało kto sięga, a w których jest najwięcej słodyczy i które mają najniższą cenę... 

Moim ulubionym sposobem na takie przejrzałe banany jest ciasto, które przygotowuje się chwilę, które może być alternatywą dla lodów... Ciasto o wdzięcznej nazwie... Bananowiec...




Składniki:


  • 5 dojrzałych bananów
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 galaretki 
  • 1 paczka biszkoptów
Sposób przygotowania:

Przygotuj galaretki - na 1 galaretkę weź 1 szklankę wrzątku.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim biszkopty i zalej niewielką ilością wystudzonej galaretki. Wstaw do lodówki.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pokrojone w grube plastry banany. Zmiksuj razem z masłem. Dodaj jedną wystudzoną galaretkę. Powstałą masę wyłóż na schłodzone biszkopty i wstaw do lodówki. Po upływie około 30-40 minut wylej na stężałą masę resztę galaretki.

Schłódź.


Komentarze

Publikowanie komentarza