Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zielone szparagi z wody z jajkiem sadzonym

Wiem, już po sezonie. Ale jakoś wcześniej nie mogłam znaleźć czasu, by podzielić się z Wami moją nową miłością. Miłością do zielonych szparagów... 

W tym roku jadłam je po raz pierwszy. Zachwycił mnie banalny sposób przygotowania - wystarczy umyć, odłamać końcówkę i już! Bez obierania. Szybciutko się gotują. A jak smakują... Podane z jajkiem sadzonym skradły moje serce. Polecam je Waszej uwadze w kolejnym szparagowym sezonie :)




Składniki:

  • zielone szparagi
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • cukier
  • jajka
  • olej

Sposób przygotowania:

Szparagi umyj, odłam zdrewniałą końcówkę. W garnku - najlepiej wysokim a wąskim - zagotuj wodę. Lekko ją osól i ocukrz. Szparagi wstaw pionowo do garnka - najlepiej by było, gdyby "łepki" wystawały ponad wodę. Gotuj do miękkości - ok. 10 minut. Po wyjęciu z wody i ułożeniu na talerzu polej roztopionym masłem. 

Jeśli chcesz podać z sadzonym jajkiem... Przyda się mała patelnia - taka na jedno jajko. Rozgrzej na niej sporą ilość oleju. Wybij jajko i przechylając lekko patelnię, wybieraj z niej rozgrzany olej i polewaj jako z góry. Gdy białko się zetnie, ułóż jajko na szparagach, lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego :)





Komentarze