Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wątróbka w warzywach

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi... Ja sezonowo darzę ją cieplejszym lub chłodniejszym uczuciem, ale zawsze z apetytem zjadam. Proponowana dziś przeze mnie wersja kiedyś pojawiała się częściej na naszym stole. Teraz jest od czasu do czasu odkurzana, ale smakuje tak, tak 10 lat temu... Spróbujcie :)



Składniki:

  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • mąka
  • 2 słoiki marchewki z groszkiem
  • 3 cebule
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka domowej vegety
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Obsmaż na oleju. Dodaj do niej osączone z zalewy warzywa i podduś. Podlej filiżanką wody, przypraw vegetą i ketchupem. Wymieszaj i chwilę podduś.

Wątróbkę umyj, osusz, pokrój na kawałki i oprósz mąką. Obsmaż na rozgrzanym oleju i włóż na podduszonych warzyw. Duś razem kilka minut.

Podawaj z ryżem lub ziemniakami.





Komentarze