Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jabłecznik z budyniem

Nie znam nikogo, kto nie lubi ciasta z jabłkami. Nieważne, czy będzie się nazywać szarlotką czy jabłecznikiem. Przepis na wersję z budyniem odkopałam ze starych internetowych wydruków, stąd jego źródło jest mi bliżej nieznane. Ale efekt jest tak cudowny, że po prostu warto go spróbować :)



Składniki:

  • 375g margaryny 
  • 6 jajek
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • 8 jabłek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Możesz skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Budynie ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Nie odstawiaj w chłodne miejsce. Potrzebny będzie gorący.

Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż cienką warstwę ciasta - tak ok. 1/3. Ułóż na nim pokrojone w plastry jabłka. Zalej gorącym budyniem. Na budyń wyłóż resztę ciasta i wyrównaj. 

Piecz 50-60 minut w 180  st.




Komentarze

Publikowanie komentarza