Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Syrop z kwiatów czarnego bzu...

Troszkę ostatnio zaniedbałam blog, co nie znaczy, że nic się w mojej kuchni nie działo... Działo się sporo, ale nie wszystko zasłużyło na uwiecznienie na zdjęciu, czy wspomnienie na blogu. Ponadto na systematyczne "wklepywanie" postów brakowało mi po prostu czasu i sił...

Dziś jeden z zaległych przepisów - syrop z kwiatów z czarnego bzu... Wiem, że już po sezonie, ale na pewno przyda się w przyszłym roku :)


Czarny bez rośnie wszędzie. Na wsi i w miastach. Przy polnych drogach i w parkach. Czarny bez zakwita na przełomie maja i czerwca. Wypełnia przestrzeń intensywnym, słodkawym zapachem.  Najlepiej zbierać kwiaty z krzewów rosnących z dala od drogi, ale też poza okresem oprysków na polach...


Kwiaty czarnego bzu mają działanie przeciwwirusowe i wzmacniające. Są bogate w witaminy (A, B1, B2, B3, B6 i C) oraz mikroelementy (potas, wapń, magnez, sód, fosfor, miedź, żelazo, cynk).


Rozcieńczony syrop z kwiatów czarnego bzu jest najmodniejszą letnią lemoniadą. Delikatna i aromatyczna, w połączeniu z cytryną doskonale orzeźwia w letnie popołudnie. 




Składniki:


  • 40 kwiatostanów dobrze rozwiniętych
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 5 cytryn
Sposób przygotowania:

Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek i zalej je wrzątkiem. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedź, dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj. Przelej do przygotowanych wcześniej słoiczków lub butelek. Zakręć i postaw je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.




Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam takiego syropu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a warto! świetny dodatek słodzący do placuszków, deserów, drinków...
      ostatnio pokochałam wodę z plasterkiem cytryny i niewielką ilością tego syropu... pychota!

      Usuń
  2. Słyszałam o bardzo wielu zewnętrznych zastosowaniach czarnego bzu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/suplementy/zio%C5%82a-w-kosmetyce-b%C4%85d%C5%BA-pi%C4%99kna-i-zdrowa Natomiast taki syrop podobno bardzo wzmacnia odporność. Pijmy na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza