Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z pora i czerwonej fasoli

Sałatki są zawsze dobrą alternatywą. I do pracy, i na kolację, i do grilla, i dla tych odchudzających się... Dla tych w ciąży też ;) 
Sałatka z czerwonej fasoli, pora i pieczarek urzekła mnie. Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz i wart jest dalszego rozpowszechniania :)



Składniki:


  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Usmaż je na mocno rozgrzanej patelni na maśle. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojony por, który zmięknie w kontakcie z ciepłą pieczarką.
Wymieszaj z osączoną fasolą, majonezem i posiekaną natką. Dopraw solą i pieprzem.



Komentarze

Publikowanie komentarza