Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Placuszki owsiane z jabłkami

Wspominałam Wam kiedyś o książce "Dzieciaki do kuchni". Pamiętacie? Ta książka nie przestaje być dla mnie źródłem inspiracji do wspólnego gotowania z córką. Tym razem na śniadanie przygotowałyśmy placuszki inspirowane przepisem właśnie z tej książki. Były pyszne :)



Składniki:

  • 3/4 szkl. płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • kilka daktyli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Jabłko zetrzyj na tarce. Wymieszaj z jajkami, płatkami owsianymi, mąką, jogurtem i proszkiem do pieczenia i pokrojonymi drobno daktylami. 
Porcje ciasta kładź łyżką na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej syropem klonowym. Jedz tak, jak lubisz najbardziej :)




Komentarze

Publikowanie komentarza