Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Najzdrowsze masło

Zwolenników i przeciwników wszelkiej maści smarowideł znajdzie się pewnie wielu. Każdy ma swoje ulubione. Każdy jakiemuś pewnie jest przeciwny. 
Ostatnio zauważyłam w internecie falę artykułów o awokado. Przede wszystkim zachwalających zawartość witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy i kwasów omega-3. I tu gdzieś między wierszami przeczytałam: "masło bogów" i że nawilża nasze ciało od środka, pobudza produkcję kolagenu, wspomaga układ odpornościowy, ma właściwości antydepresyjne, poprawia koncentrację... Mogłabym tu wymieniać dalej, ale zatrzymam się na owym "maśle". 
"Masło" z awokado spożywane wraz z pomidorem zwiększa przyswajanie likopenu z tego drugiego. Spróbujcie sami :)



Składniki:


  • 1 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżeczkę i wraz z sokiem cytryny i solą wrzuć do malaksera. Zmiksuj na gładką masę. 
Jeśli lubisz wyraźniejsze konsystencje, to awokado rozdrobnij widelcem.
Podawaj z pieczywem i pomidorem.


Komentarze

Publikowanie komentarza