Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kotlety z boczniaków

Okres wiosenno-letni co roku skłania mnie ku daniom wegetariańskim. Szaleję ze szparagami, młodą kapustą, rzodkiewkami, kalarepą... A w tym roku także z boczniakami :)

Najprostszą - przynajmniej dla mnie - metodą ich szybkiego przygotowania jest usmażenie w formie kotletów. Smakują wybornie... Aż ślinka mi znów leci...


Składniki:


  • opakowanie boczniaków
  • 1 litr mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Boczniaki włóż do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie osącz je na sicie, rozłóż na deseczce, posól i popieprz. Oprósz każdy z nich z obu stron mąką.

Następnie obtaczaj w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.




Komentarze

  1. Chętnie zrobię takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś w sklepach omijałam boczniaki szerokim łukiem... teraz ich wyglądam ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza