Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Konfitura truskawkowa z cynamonem i imbirem

Powolutku ceny truskawek spadają, a ja już zaczynam marzyć o truskawkowym przetwórstwie domowym. W zeszłym roku przetestowałam przepis na konfiturę truskawkową z nutą cynamonu i imbiru. Zasmakuje wszystkim miłośnikom korzennych smaków.


Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 3/4 łyżki imbiru
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki zasyp cukrem. Gdy puszczą sok zagotuj je na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła - unikniesz piany. Gotuj, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. W moim przypadku trwało to blisko 4 godziny - rozłożyłam czas na 4 kolejne dni po 1 godzinie :) 
Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.




Komentarze

  1. Bardzo ciekawie i oryginalnie przyprawiona konfitura! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mama zwykle robiła dżemy, ale po moim zesżłorocznym szale konfiturowym zmieniła zdanie ;)

      Usuń
  3. mniam może być dobre! może zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, tylko że to gotowanie trwa tak długo :( Ale być może spróbuje i na pewno podzielę się wrażeniami na swoim blogu: http://kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, sekretem dobrej konfitury jest długie gotowanie...

      Usuń
  5. Oo. Świetny przepisz na konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza