Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto do przedszkola - tęczowa babka

Każda mama przedszkolaka choć raz staje przed dylematem, jakie ciasto upiec do przedszkola... Mnie to pytanie chwyciło w przededniu dnia mamy... Nie chciałam z kremem, bo się ubrudzą. Z czekoladą też nie, bo się może rozpuszczać, jak będzie za ciepło... Myślałam o serniku i jabłeczniku, ale przecież inne mamy tez mogły wpaść na ten pomysł (oczywiście sernik się pojawił ;) ).

Poszperałam w moich ulubionych zakładkach i znalazłam inspirację. Z dwóch przepisów zrobiłam jeden i powstało idealne ciasto do przedszkola. Tęczowa babka... Oceńcie sami :)


Składniki:


  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju
  • szczypta soli
  • barwniki spozywcze w żelu (u mnie Wilton kupione tu): żółty, czerwony, niebieski

Sposób przygotowania:

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie - nie przerywając ubijania - dodaj po jednym żółtku i ubijaj, aż do połączenia składników. Potem na przemian dodawaj po trochu mąki i oleju. 

Gotowe ciasto podziel na sześć części. Dodaj do nich barwniki:
- żółty 
- żółty i czerwony
- żółty i niebieski
- czerwony
- czerwony i niebieski
- niebieski

Powstaną kolory:
- czerwony
- pomarańczowy
- żółty
- zielony
- niebieski
- fioletowy

Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Kolejno wykładaj warstwami kolorowe ciasto - w kolejności jak powyżej. Powstanie piękna tęcza.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 50-60 minut do "suchego patyczka".


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. babka zwyciężyła w rankingu na ulubione ciasto dzieci na tej imprezie :)

      Usuń
  2. Kapitalnie wygląda! Dzieci na pewno były zachwycone kolorami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie przekonują mnie sztuczne barwniki. Takie ciasto zabarwiłabym naturalnymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam doświadczenia z barwieniem naturalnymi barwnikami... ale kto wie, może wkrótce się podszkolę i spróbuję:)

      Usuń
  4. A czy te kolory po wlaniu do formy nie zmieszaja się? I nie powstanie wielka ciapa koloru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać na zdjęciach - ciasto jest upieczone i kolory zachowują swoje miejsce :)

      Usuń
  5. Nie wiem co zrobiłam żle. Ciasto wyrosło pięknie nie ma zakalca ale jest dość twarde. Ciasto po zmieszaniu wydawało się dość gęste jak na babkę. Piekłam trzykrotnie i za każdym razem to samo co robię żle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... ono rzeczywiście jest twardsze niż tradycyjna babka... mnie to jednak nie przeszkadzało... może spróbuj odjąć 2-3 łyżki mąki lub dodaj do podanych proporcji 1/2-1/3 szkl. mleka ?

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź. Nic nie dodawałam bo bałam się zakalca. A na jakiej wielkości blaszce najlepiej piec?

      Usuń
    3. ja piekłam w keksówce - takiej tradycyjnej ok. 28-30 cm

      Usuń

Publikowanie komentarza