Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chłodnik z botwinki

Zawsze późną wiosną czy też wczesnym latem, gdy temperatura powietrza zaczyna rosnąć przypominam sobie o chłodnikach. Szczególnie lubię ten z botwinki. Jest lekki, orzeźwiający i ma w sobie smaki bezsprzecznie kojarzące się z przełomem maja i czerwca...
Jedliście? Nie? To koniecznie spróbujcie :)



Składniki:


  • 2 litry bulionu warzywno-drobiowego
  • 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 l kefiru
  • 10 rzodkiewek
  • pęczek posiekanego koperku
  • awokado
  • ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Botwinkę opłucz, osusz i drobniutko posiekaj razem z buraczkami. Bulion zagotuj i dodaj posiekane warzywa. Posól i gotuj, aż botwinka zmięknie - ok. 15-20 minut. Dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw solą i pieprzem. Wywar ostudź.

Do ostudzonego wywaru dodaj kefir, pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek. Wymieszaj.

Przed podaniem dodaj pokrojone w kostkę awokado i przekrojone na pół jajko na twardo.




Komentarze

  1. bardzo lubie taki chlodnik ale rzadko go robie bo jest przy nim troche zachodu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. żałuję, że w moim domu jestem jedyną ich miłośniczką... jadałabym częściej :)

      Usuń

Publikowanie komentarza