Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

"Wielka Księga Soków" Pat Crocker


Jedna z dużych sieci księgarskich pisze o niej tak:

"Ta książka to przewodnik dla każdego, kto pragnie wykorzystywać odżywcze i prozdrowotne właściwości soków. Soki ze świeżych i surowych warzyw i owoców, przeciery oraz domowej roboty mrożone przekąski to prosty i pyszny sposób na zapewnieni sobie "codziennej ósemki", czyli pięciu porcji świeżych warzyw i trzech porcji owoców."

A jak jest naprawdę? Co kryje w sobie ta książka, która liczy 416 stron w dość dużym formacie?


Korzyści płynące z picia soków to przede wszystkim:

- łatwe przyswajanie substancji odżywczych
- działanie oczyszczające
- energia do życia
- przeciwutleniacze
- naturalne cukry
i właściwie nikt (a przynajmniej ja) z tym nie dyskutuje.

Najważnieszjym "składnikiem" "Wielkiej Księgi Soków" jest jednak ponad 350 przepisów. Tak, 350. To olbrzymia skarbnica nie tylko różnorodnych smaków, ale i ich korzystnych połączeń. Wiele schorzeń i dolegliwości jest szczegółowo rozpisanych pod kątem co jeść, a czego unikać, a także wskazane  są napoje korzystnie wpływające na nasze zdrowie i samopoczucie w tej konkretnej sytuacji. 




Fantastycznie widać to na dwóch przykładach, które dla Was wybrałam: ciąża i zapalenie zatok. 





Autor omawia również podstawowe urządzenia do wyciskania soków i przygotowywania przecierów. Wskazuje ich wady i zalety.

Ale każdy bloger kulinarny zaczyna odczuwać prawdziwą przyjemność dopiero ze zgłębiania przepisów. 




Są tu przepisy na koktajle...



... i klarowne soki...  



Ślinka aż cieknie... Nie pozostaje nic innego, jak zrobienie owocowo-warzywnych zapasów i... uruchomienie własnej wyciskarki. Nieważne, czy będzie to sokowirówka, czy wyciskarka, czy inne cudo. Ważne, by w prosty i pyszny sposób dbać o zdrowie, prawda? :)


A te fantastyczną książkę w przpeisami na soki możecie kupić TU :)

Komentarze