Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Schab ze śliwką

Wiecie, że lubię eksperymentować, prawda? Czasem jednak, a ostatnio znacznie częściej, lubię wracać do smaków klasycznych. Takich, które się nie przejadają. Takich, które wspomina się z uśmiechem. Takim smakiem i daniem jest dla mnie schab ze śliwką. Kojarzy mi się ze świątecznymi obiadami w dzieciństwie. I powiem Wam szczerze, że dziś smakuje równie dobrze, jak wtedy...



Składniki:


  • 1 kg surowego schabu bez kości
  • 100-150g suszonych śliwek bez pestek
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Długim nożem z ostrym czubkiem zrób w mięsie kieszeń - uważaj, by nie przeciąć mięsa "w bok". Możesz tą kieszeń zrobić na wylot - wtedy zepniesz dwie części, a łatwiej będzie nafaszerować mięso.

Majeranek, sól, pieprz i paprykę wymieszaj. Wsyp niewielką ilość mieszanki do kieszeni. Następnie wypełnij - mocno ubijając - kieszeń w schabie śliwkami. Kieszeń zepnij wykałaczkami - z jednej lub z obu stron.

Resztą przypraw natrzyj mięso z zewnątrz. Włóż schab do rękawa do pieczenia i schowaj na noc do lodówki. Następnie wstaw do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika na 1:10-1:30 w zależności od grubości schabu.

Po upieczeniu pozostaw na kilkanaście minut w rękawie. Po tym czasie wyjmij i podawaj.




Komentarze

Publikowanie komentarza