Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka "śmieciowa" teściowej

W ostatnie święta pokochałam sałatkę, którą moja teściowa nazywa "śmieciową". Zapytana o przepis powiedziała: "zaglądasz do lodówki, wrzucasz do miski to, co masz, polewasz sosem i gotowe" :) Kilkakrotnie robiłam inne wersje - takie "śmieciowe" i każda była pyszna. Sami się przekonajcie :)



Składniki: (wersja świąteczna teściowej)

  • opakowanie sałaty mix
  • 3 gotowane na twardo jaja
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kiść winogrona
  • garść pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • feta
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
alternatywnie:
  • garść prażonego słonecznika
  • kawałek żółtego sera
  • kilka plasterków szynki


Sposób przygotowania:


Sałatę wypłucz, osusz i wrzuć do miski (najlepiej przezroczystej szklanej). Sałatę posyp osączoną z zalewy kukurydzą. Winogrona umyj i osusz. Przekrój każde grono na pół i usuń pestki. Pomidorki umyj i osusz oraz pokrój na połówki. Winogronami i pomidorkami posyp sałatę. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i wrzuć do sałatki. Całość posyp pokruszoną fetą.


Z majonezu, ketchupu, wody, oleju i przypraw przygotuj sos i polej sałatkę przed podaniem.


Komentarze

  1. Świetna nazwa sałatki :D
    Już nieraz ją robiłam, ale nie miałam tej świadomości :P

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza