Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pyzy z sosem

Pyzy, bułki na parze, parowańce... Nazw sporo, smak ten sam. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Pyzy, które przygotowywała moja babcia, zawsze z cudownie miękką pieczenią i gotowaną kapustą... Przemycam to wspomnienie podając obiad córce... Z własnego doświadczenia wiem, jak ważne są smaki poznane w dzieciństwie... A niech ją później "prześladują" - tak jak mnie :) I niech do nich chce wracać - tak jak ja :)

P.S. Dzielę się z Wami przepisem mojej babci :)




Składniki:


  • 1 kg mąki
  • 3/4 litra mleka
  • 2 op. drożdży instant
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Pół kilo mąki wymieszaj z podgrzanym mlekiem. Powoli dosypuj resztę mąki. Dodaj drożdże, jaja, sól i cukier. Wyrób na gładkie ciasto. Jak zacznie odchodzić od ręki, odłóż do wyrośnięcia. 

Po około 50-60 minutach rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypując mąką. Wykrawaj szklanką pyzy. Układaj na garnku z naciągniętą gazą z wrzątkiem i paruj pod przykryciem (np. miski) 10 minut.

Podawaj z sosem. U mnie sos powstały z pieczenia karkówki zabielony jogurtem i mąką.



Komentarze