Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pasztet drobiowy z wiśniami

Też przygotowujecie większe ilości świątecznych potraw i mrozicie, by w chwilach, gdy po prostu nie macie czasu stać przy garnkach, cieszyć się ich smakiem? Lubię gotować i jeść "na świeżo", ale są dania, które zawsze robię w większych ilościach. Należą do nich pasztety. W okresie przedwielkanocnym przygotowuję ich duuuuużo, potem mrożę, i np. pod koniec maja cieszę się ich fenomenalnym smakiem :) W tym roku przetestowałam pasztet drobiowy z wiśniami. Wielkanocą smakował. W maju - też :)



Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 100 g wiśni suszonej

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w wodzie i mocno odciśnij. 

Z udek usuń kość i podsmaż 4 z nich na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek. Dodaj również zmiażdżone w moździerzu przyprawy. Wszystko smaż razem przez chwilę. Następnie zmiel dwukrotnie wraz z kajzerkami i jednym surowym udkiem z kurczaka. Dodaj jajka i dopraw do smaku. Dodaj też wiśnie. Dokładnie wyrób masę, a następnie przełóż ją do keksówki. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 80 minut.

Po przestudzeniu wstaw do lodówki lub zamróź :)




Komentarze

  1. Uwielbiam pasztety. Masz może na przepis z królika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety z królika jeszcze nie robiłam... ale wszystko przede mną :)

      Usuń

Publikowanie komentarza