Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Nowojorskie pulpety mięsne w sosie pomidorowym

Pulpety z serem? No co Ty! To była moja pierwsza reakcja, ale później... oczywiście, że spróbowałam i... się zakochałam. Pulpety są aromatyczne, zwięzłe i świetnie uzupełnione przez cudowny pomidorowy sos. Przetestujcie sami :)



Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 250 g białego sera typu ricotta lub śmietankowego
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g pomidorów krojonych z puszki

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z solą, oregano, papryką, natką pietruszki, serem, jajkami i bułką tartą. Uformuj pulpety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy:
 w garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj drobno posiekany czosnek, koncentrat i sól. Wrzuć pomidory i duś ok. 20 minut. Następnie do sosu włóż upieczone pulpety i duś kolejne 10 minut.


Komentarze