Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kotlety w wersji deluxe

Kotlet schabowy jaki jest - każdy widzi :) Można przygotować wieprzowy. Można przygotować drobiowy. Wiadomo, że musi być w panierce. 

Ale co zrobić, gdy jego tradycyjna odsłona nam się znudziła? Albo część domowników woła wersję klasyczną, a inni pytają, kiedy w końcu będzie coś innego?




Świetnym rozwiązaniem jest wzbogacenie "schabowego" o dodatki deluxe. Dzielę się z Wami rozwiązaniami często stosowanymi w kuchni mojej teściowej. Nie będzie to tradycyjny przepis. Raczej inspiracja :)



Wersja 1

Kotlet schabowy (drobiowy) przygotowany w tradycyjnej wersji ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotlecie połóż plaster ananasa z puszki i przykryj plastrem żółtego sera. Wstaw do nagrzanego do 200 st piekarnika. Zapiekaj, aż ser się rozpuści. Gotowe :)




Wersja 2

Wymaga troszkę więcej pracy. 

Pieczarki umyj, osusz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka i duś pod przykryciem, aż puszczą wodę. Zdejmij pokrywkę i odparuj. Dodaj do nich posiekaną i zeszkloną na oleju cebulkę. Dopraw solą i pieprzem lub przyprawą typu wegeta. Powstałą masę wyłóż na kotlety schabowe - rozłożone pojedynczo na papierze do pieczenia. Pieczarki polej sosem powstałym z wymieszania majonezu i ketchupu w proporcji (1:1). Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i zapiekaj ok. 10 minut. Gotowe :)



Komentarze