Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kluski z serem

Zabieram Was w kolejną podróż sentymentalną. Tym razem do smaku, który zapamiętałyśmy z siostrą z przedszkola. Smak, który systematycznie przywołujemy, to smak klusek z serem. Klasyka, którą zaszczepiamy w naszych dzieciach. Klasyka tak prosta, że tylko wykorzystanie najlepszych składników gwarantuje 100% satysfakcję.



Składniki:

  • 500 g makaronu świderki
  • szczypta soli
  • 250 g białego sera
  • 4-5 łyżek cukru
  • 100 g masła
Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Możesz lekko przelać zimną wodą, ale postaraj się go nie wystudzić.

Ser rozdrobnij w misce widelcem i wymieszaj z cukrem. Masło roztop w garnuszku. 

Makaron wrzuć do sera i polej masłem. Dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj :)



Komentarze

Publikowanie komentarza