Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kaczka faszerowana

Zauważyliście, że kaczka zaczyna zdobywać nasze stoły? Serwowałam już kaczkę z jabłkami, z pomarańczami... Ostatnio jednak teściowa zaskoczyła mnie kaczką faszerowaną mięsem. Początkowo byłam lekko sceptyczna, ale spróbowałam i się przekonałam :) Kaczka przygotowana w ten sposób to konkretna porcja mięsa, która zadowoli nawet największego głodomora :) 



Składniki:

  • kaczka 
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do drobiu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kaczkę umyj i osusz. Następnie "wyluzuj" - tzn. usuń kości z klatki piersiowej (nie wiesz, jak to zrobić? podejrzyj TUTAJ)

Kaczkę natrzyj mieszanką majeranku, soli i pieprzu oraz przyprawy do drobiu. Zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia posiekaj drobno wątróbkę i wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajka, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wyrób na gładką masę. Powstałą masą wypełnij kaczkę. Zepnij jej kuperek wykałaczkami,  by farsz nie uciekał. 

Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 170 st. pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu piecz bez pokrywki i od czasu do czasu polewaj ją powstałym z pieczenia tłuszczem. W sumie kaczka musi się piec tyle, ile waży. Jeśli ma 2 kg, to musi się piec 2 godziny.



Komentarze