Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Imieninowa sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem z założenia musiała mi smakować :) Tę pochłaniałam ostatnio u teściowej i chętnie przygotuję ją w domu. Szybka i prosta. Tak smaczna, że szybko znika z talerza. Składniki proste i niewymagające specjalnych zakupów.



Składniki:


  • 3/4 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2-3 duże ogórki konserwowe
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Kukurydzę osącz z zalewy, a tuńczyka z oleju. Ogórki pokrój w kostkę.

Zimny ryż wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem schłódź. 


Komentarze

Publikowanie komentarza