Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Galart drobiowo-warzywny

Wiosenne kolory zatopione w aromatycznej galarecie... Danie, które widzicie na zdjęciach, zostało przygotowane w formie Tupperware "Liliana" D20. Efekt jest fantastyczny, prawda? 
Spokojnie jednak można przygotować ten galart w każdej formie - w kubeczkach, w silikonowych formach do muffinek itp. 



Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • brokuły
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • żelatyna
Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj i razem z obranymi marchewkami ugotuj do miękkości z co najmniej 5 szklankami wody. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie kurczaka pokrój na kawałki, a marchewkę w plasterki.

Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na kilka minut na wrzątek. Od razu wyjmij i zahartuj w zimnej wodzie.

Kukurydzę osącz z zalewy.

W powstałym z gotowania kurczaka i marchewki gorącym wywarze rozpuść odpowiednią (zgodnie z zaleceniami producenta) ilość żelatyny i lekko przestudź.

W zależności od wybranej formy przygotuj ją do napełnienia. Formę "Liliana" producent zaleca zwilżyć zimną wodą. Ułóż w formie warzywa, mięso i pokrojone jajko. Zalej wywarem z żelatyną (około 3-4 szkl. płynu).
Wstaw do lodówki i schłódź. Przed podaniem wyjmij 15 minut wcześniej z lodówki, żeby się lepiej wyjmowało z formy. Podaj z sokiem z cytryny, octem winnym lub octem ryżowym. Tak jak lubisz :)

Taki galart możesz przygotować również z pokrojoną w kostkę szynką, z groszkiem konserwowym, z  gotowanymi nóżkami wieprzowymi... 



Komentarze

  1. Wszystko fajnie, tylko przepis jest bez przypraw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo bez przypraw był przygotowywany - dietetyczny :) dodatek octu wystarczająco dla nas podkreśla smak
      jeśli uważasz, że będzie jałowy - dodaj ulubione przyprawy :)

      Usuń

Publikowanie komentarza