Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tęczowy trot urodzinowy

Są wypieki, które zawsze robią wrażenie - na zdjęciach się nimi zachwycamy, a gdy stykamy się z nimi na żywo - zdarza nam się zaniemówić :) Takim wypiekiem jest też tęczowy tort. By go zrobić, musimy zaopatrzyć się w barwniki spożywcze - ja używam barwników w żelu firmy Wilton. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Nie wystraszcie się - tort ma sześć kolorów, ale uzyskałam go dzięki trzem kolorom barwnika: żółtego, czerwonego i niebieskiego. A więc do dzieła :) Inspiracja

Niestety jedyne zdjęcie, którym dysponuję, jest już podczas jedzenia :) Tort zrobił tak duże wrażenie, że na profesjonalne zdjęcie się nie zdążył załapać ;)



Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 225 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 cukry waniliowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka
  • 900 ml kremówki
  • 250 g serka (mascarpone lub Philadelphia lub Mój Ulubiony)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wanilii (w dowolnej postaci - dla smaku)
Sposób przygotowania:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Do pustej miski wrzuć miękkie masło i zmiksuj je z cukrem na gładką masę. Następnie do masy maślanej dodawaj po jednym białku i wanilię. Porcjami dodawaj do masy suche składniki i mleko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. 
Ciasto podziel na 6 równych części - po około 200-210 g każda. Do każdej miski dodaj barwniki:
- żółty
- czerwony
- niebieski
- żółty i czerwony
- czerwony i niebieski
- żółty i niebieski
Ilość barwnika musisz ustalić sam(sama) - w zależności od intensywności koloru, którą chcesz osiągnąć.

Jak upiec 6 blatów? Są dwie metody: pierwsza - kolejno w jednej tortownicy; druga - w jednorazowych aluminiowych foremkach do pieczenia. W obu przypadkach foremkę natłuść i posyp mąką. Wylej ciasto i wyrównaj wierzch. Każdy blat piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. 

Przygotuj krem:
Ubij kremówkę na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wanilię. Zmiksuj. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.

Blaty przekładaj masą w kolejności:
- fioletowy
- niebieski
- zielony
- żółty
- pomarańczowy
- czerwony

Udekoruj resztą kremu i schłódź :)

Komentarze