Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tatar ze śledzia

Szukając pomysłu na wielkanocnego śledzia - właściwie nie ma u nas świąt bez jakiejś jego wersji - natknęłam się na dania a'la tatar. Drobno pokrojony śledź, cebulka i różne - wedle uznania - dodatki. Taki śledź pięknie wygląda, a jak smakuje... Polubiliśmy go od razu, dlatego też szybciutko go Wam polecam.

P.S. Jak Wam się podobają łyżki, na których go serwuję? Śliczne, prawda? :)




Składniki:

  • opakowanie śledzia matias w oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała czerwona cebulka
  • 1/2 małego słoiczka pieczarek konserwowych
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2-3 czubate łyżki orzechów włoskich
  • szczypiorek
  • koper
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie posiekaj i zrumień na suchej patelni. 
Śledzie osącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój - cebulkę, ogórki, pieczarki i paprykę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj posiekany szczypiorek i koper (ilość zależy od preferencji smakowych). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem cytrynowym. 



Komentarze