Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Skrzydełka z kurczaka na kapuście kiszonej

Przepisy na jednogarnkowe dania ratują często życie. Ten jest jednym z nich. W piekarniku, w godzinę przygotowują się same! dwa elementy obiadu. Dla mnie nie trzeba więcej. Miłośnicy ziemniaków będą musieli wykorzystać jeszcze jeden garnek :)


Składniki:
  • 1 kg skrzydełek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • majeranek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Do naczynia żaroodpornego wlej olej. Kapustę wypłucz i odciśnij wodę. Następnie wyłóż na olej. 

Skrzydełka umyj i osusz. Natrzyj przyprawami - solą i pieprzem oraz słodką papryką. Nie zapomnij o majeranku.Skrzydełka ułóż na kapuście. Naczynie przykryj.

Wstaw na godzinę do nagrzanego do 180 st. piekarnika.






Komentarze