Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z kurczakiem i winogronami

Smaczna, sycąca sałatka. Całoroczna. Na imieniny i święta. Sprawdzi się też do pracy. 

Spróbujcie :)



Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 500 g białych winogron rodzynkowych (bez pestek)
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek
  • curry
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Mięso oprósz słodką papryką, curry, solą, pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i zostaw na pół godzinki, by się zamarynowało.
Po tym czasie usmaż mięso na niewielkiej ilości oleju na złoto.

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą. 

Winogrono umyj i pokrój na połówki. Kukurydzę osącz.

Słonecznik upraż na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć.

Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.


Komentarze

Publikowanie komentarza