Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ryba w sosie porowo-pomidorowym

Odkurzyłam zeszyt z przepisami mojej mamy... Znalazłam tam recepturę na rybę (w oryginale był to dorsz) w sosie z dużą ilością pora, rodzynkami i pomidorami... Nie miałam problemów z przypomnieniem sobie smaku i zapachu, stąd mój wniosek, że przepis jest wart, by go Wam polecić. Przygotowałam w tygodniu przedświątecznym - świetnie się sprawdził i dla tych, którzy poszczą, świetnie smakował tym, którzy jedli tę rybkę bez postu... 

Spróbujcie :)




Składniki:


  • 1,5 kg filetów z miruny (lub innych)
  • ulubiona przyprawa do ryb
  • mąka pszenna do obtaczania ryby
  • 3 duże pory
  • 2 słoiczki koncentratu
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
  • słodka papryka
  • oregano i bazylia lub mieszanka przypraw włoskich
  • cukier
  • olej do smażenia
  • kilka goździków
  • garść rodzynek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę oczyść,  umyj i osusz. Przypraw zgodnie z własnymi upodobaniami. Kawałki ryby obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.

Pory oczyść, umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż je na oleju, a następnie dodaj kilka łyżek wody i je uduś. Dodaj koncentrat, sparzone rodzynki i przyprawy. Duś jeszcze ok. 10 minut.

Usmażoną rybę przekładaj warstwami z sosem w wybranym naczyniu (ja wykorzystuję żaroodporne, gdyż mogę je potem ładnie przykryć). Podawaj schłodzone. 


Komentarze