Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Mielone w waflu

Znudził Wam się zwykły mielony? Spróbujcie metody, którą poznałam u teściowej - kotlety mielone w waflu. Pierwsze, co się rzuca w oczy, to kształt - są kwadratowe. Kolejne - po przekrojeniu, że coś je dodatkowo "zamyka" od góry i dołu. To właśnie wafel. Pomysł ciekawy na imprezę - przecież możemy następnym razem przygotować kotlety... trójkątne? Na pewno zaskoczymy naszych gości :)



Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 4 wafle
  • 1 cebulka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ulubione zioła
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Wystudź i dodaj do mięsa. Kajzerkę namocz, wyciśnij i również dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i paryką. Dodaj zioła i 1 jajko. Dokładnie wymieszaj.

Na jednym waflu rozsmaruj ok. 1-5 cm warstwę mięsa mielonego - dokładnie do samych brzegów. Następnie przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. "Nadziane" wafle potnij według uznania - na kwadraty, prostokąty, trójkąty... 

Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, na małym ogniu do zrumienienia.


Komentarze