Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Mazurek śliwkowy z marcepanem

Mazurki mają to do siebie, że można przygotować je na milion sposobów. Nie byłabym sobą, gdybym na Wielkanoc nie przetestowała przynajmniej kilku z nich. 
Przepis na "śliwkę w czekoladzie" był bezkonkurencyjny. Mimo trzech warstw. Mimo odrobiny więcej pracy niż przy czekoladowym czy daktylowym... Samo połączenie śliwek, czekolady i marcepanu brzmi obiecująco. Spróbujecie?



Składniki:

  • 180 mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/3 cytryny
  • garść mielonych płatków migdałowych
  • 50 g masy marcepanowej
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:


Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Wodę zagotuj z cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Dodaj pokrojone w paseczki śliwki oraz zmielone migdały. Dopraw sokiem z cytryny. Jeśli lubisz, możesz dodać skórkę otartą z cytryny. Gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Masę przestudź i wyłóż na zimny kruchy spód. Przykryj ją rozwałkowaną cienko masą marcepanową. 
Czekoladę pokrusz na kawałeczki i wraz ze śmietaną kremówką umieść w kąpieli wodnej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Powstałą polewę rozsmaruj na marcepanie.

Udekoruj według uznania.


Komentarze

Publikowanie komentarza