Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Mazurek kawowy z solonym karmelem

Są źródła inspiracji, które nigdy nie zawodzą. Są inspiracje, z których po prostu trzeba skorzystać... Takim źródłem jest blog mojewypieki.com, a taką inspiracją ten przepis. Przepis Doroty zmotywował mnie do przygotowania pierwszego w moim życiu karmelu. Nie wiem, czego się wcześniej bałam :) 

Mazurek wygląda bosko. Zapachy były cudne. Nie mogę się doczekać niedzieli, kiedy po śniadaniu wielkanocnym go rozkroję... 

Wpis ten jest ostatnim przed Świętami. Korzystając więc z okazji chciałabym Wam życzyć takich Świąt Wielkanocnych, byście wspominali je z radością aż do kolejnych. Nie przejadajcie się ;)


Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 100  g masy kajmakowej
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
  • 1/8 szkl. cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kremówki
  • 1/2 łyżeczki masła
  • odrobina soli
  • 8-10 małych bezików

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Masę kajmakową, miękkie masło i kawę zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na zimny spód i rozsmaruj. Na masie ułóż pokruszone bezy.

Na małej patelni lub w garnuszku umieść cukier i wodę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i (nie mieszając łyżką - ewentualnie poruszając garnuszkiem trzymając za uchwyt) gotuj, aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej, aż syrop nabierze bursztynowej barwy. Zdejmij z ognia i ostrożnie wlej kremówkę (masa będzie się pienić!). Dodaj masło i sól i wymieszaj. Gotowym sosem polej beziki.


Komentarze

  1. słodko ! ale i tak na kawałek bym się skusiła :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w tym roku, i zakochałam się w tym smaku. Obłędny!
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza