Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Krokiety z pieczarkami

Często w sobotę smażę naleśniki na śniadanie... A gdy kilka sztuk mi zostaje... Trafiają na stół jako danie obiadowe. 
Jedną z wykorzystywanych przeze mnie wersji są krokiety. Najbardziej lubię te z pieczarkami... Spróbujcie sami :)



Składniki:

  • 8-10 naleśników
  • 25-30 dag pieczarek
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyść, umyj i drobniutko posiekaj. Ja używam do siekania pojemnika od blendera z nożami. Cebulkę obierz i również drobno posiekaj. 

Rozgrzej na patelni olej, zeszklij cebulkę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i papryką.

Na naleśniki wyłóż farsz - tak po 1-2 łyżce, rozsmaruj go na środku i zawiń naleśnika w krokieta (najpierw dwa boki do środka, a następnie od boku niezawiniętego zwiń w rulon).
Powstałe krokiety zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu na rumiano.

 Idealne do barszczu. Świetne jako samodzielne danie.


Komentarze