Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Konfitura truskawkowa

Klasyczny smak... Same truskawki... Pachnie latem... Już nie mogę się doczekać... A Wy? :)





Składniki:


  • 3 kg truskawek
  • 900 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:

Truskawki umyj, oczyść i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem. Pozostaw na 3 godziny, a następnie zlej sok (pamiętaj, że po zagotowaniu gorący możesz wlać w butelki i przechować na zimę). 
Truskawki bez soku zagotuj z sokiem z cytryny i masłem. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin - możesz czas ten rozłożyć na 3 dni po 1 godzinie.
Gdy osiągniesz odpowiednią konsystencję, przelej do słoików i odwróć je do góry dnem.





Komentarze

Publikowanie komentarza