Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jogurtowa babka cytrynowa

Przepis na tę cudowną babkę jogurtową z fantastyczną nutą cytrynową znalazłam tutaj. Jest cudownie wilgotna i lekka. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę... I tylko chwilę trwa jej znikanie ze stołu... 
Przepis na tę babkę trafił na listę "do-wielokrotnego-powtarzania" :)



Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki nasion chia lub maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na glazurę: 1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 23 x 10 cm - wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sito. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj do połączenia składników jajka, jogurt, ekstrakt waniliowy, 1 szkl. cukru, sok z 1 cytryny i skórkę z cytryny.


Do masy jajecznej dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz 50 minut w 180 st. (góra-dół). Sprawdź za pomocą patyczka.

1/2 szkl. cukru i sok z 1 cytryny zagotuj w garnuszku. Cukier powinien się rozpuścić i powstanie przezroczysty syrop. Ostudź. Powstałą glazurą polej ponakłuwane wykałaczką jeszcze ciepłe ciasto.


Komentarze

Publikowanie komentarza