Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jajka w majonezowym sosie

Czas okołoświąteczny obfituje w rozmowy o jedzeniu. Też tak macie? :)

Przepis na jajka w tym fenomenalnym sosie dostałam kilka dni przed Wielkanocą od czytelniczki, która systematycznie odwiedza moją Bibliotekę... Pani Anito - dziękuję :)


Sos ma w sobie to "coś", co wspomina się długo i często chce się powtarzać. Kolejny raz przygotuję już wkrótce - może na spotkanie imieninowe?




Składniki:


  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szkl. majonezu
  • 1 szkl. jogurtu
  • 1/2 słoiczka pieczarek konserwowych
  • 3-4 duże ogórki konserwowe
  • 1/2 słoika czerwonej papryki konserwowej
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz, przekrój na pół wzdłuż i ułóż w naczyniu.

Pieczarki, ogórki i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj posiekany koperek, majonez i jogurt. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Sosem polej jajka. Udekoruj koperkiem.

Jajka najlepiej smakują następnego dnia, jak przegryzą się z sosem.


Komentarze