Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jajka marynowane w occie

Są niekonwencjonalne. Zapewne osoby ich próbujące podzielą się na dwie grupy - zdecydowanych przeciwników i zapalonych miłośników. Przygotowałam je - według tego przepisu -  na tegoroczną Wielkanoc, ale myślę, że sprawdzą się też jako przystawka czy przekąska podczas każdej imprezy.
Są ostrawe w smaku - przez marynowanie. Zyskują "brudnawy" kolor - winny jest ocet winny i balsamiczny. Smakują same, na kanapce i z sosem tatarskim.
Dodatkowym bonusem jest zamarynowana papryka i cebulka :)



Składniki:


  • 10 ugotowanych na twardo i obranych jajek
  • 1,5 szkl. wody
  • 0,25 szkl. czerwonego octu winnego
  • 0,5 szkl. octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża czerwona cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Wodę z octem winnym i balsamicznym wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Do gorącej zalewy wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i w cienkiem paseczki paprykę. Ostudź. 
Jajka włóż do słoika i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na 5-7 dni do lodówki.



Komentarze

  1. Trochę się boję, ale myślę, że zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też byłam lekko sceptyczna - najbardziej bałam się zmarnowania tych octów i jajek ;) zaryzykowałam, bo przecież "jadalne na pewno będą" :) no i rzeczywiście... nawet okazały się pyszne

      Usuń

Publikowanie komentarza