Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Hot Cross Buns - wielkopiątkowe bułeczki

Bułeczki wypiekane w Wielki Piątek mające przynieść pomyślność na cały następny rok. W Anglii są tak lubiane, że wypiekane są przez cały rok. Są lekko słodkie, dość sycące, z bakaliami, pachnące przyprawami korzennymi. 

Ja upiekłam je według tego przepisu pierwszy raz na tegoroczną Wielkanoc. Najsmaczniejsze były ciepłe ;)


Moze przetestujecie w weekend? :)




Składniki: (12 bułeczek)


  • 450g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 200 g mieszanki keksowej
  • 2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)
  • 110g mąki pszennej
  • 80g wody
  • 35g oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • 8 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzej. W misce wymieszaj 450g mąki, szczyptę soli i pokrojone w małe kawałeczki zimne masło. Dodaj drożdże i przyprawy oraz 50g cukru. Dodaj ciepłe mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Zagniataj 10 minut, a następnie przykryj i odstaw w ciepłe miesjce na godzinę.

Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wysyp na nie mieszankę keksową i zagnieć tak, aby owoce równomiernie były rozłożone w cieście. Podziel je na 12 bułeczek i uformuj kulki. 

Powstałe bułeczki ułóż na wysypanej mąką blaszce, przykryj ściereczkę i odsatw jeszcze na 30 minut. 

Na wyrośnięte bułki przed samym pieczeniem wyciśnij pastę otrzymaną z 100g mąki, 35g oleju i 80g wody (najlepiej przełóż ją do woreczka, odetnij czubek i wyciskaj jak z rękawa cukierniczego). Z pasty formuj krzyż.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut. W ty czasie przygotuj syrop z 1/2 szkl. wody i 8 łyżek cukru - składniki wymieszaj i zagotuj.

Gorące bułeczki posmaruj syropem i odstaw do wystygnięcia - chyba, że nie możesz się oprzeć :)




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. do ciasta tylko 50g, a z 8 łyżek i 1/2 szkl. wody przygotowuje się syrop - ja zużyłam go ok. połowy

      Usuń

Publikowanie komentarza