Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ziemniaki gotowane po żydowsku

Ziemniaki... Któż z nas ich nie jada? Każdy ma swoją ulubioną wersję - gotowane, w mundurkach, pieczone, smażone... Z garnka, z pieca czy ogniska... 

Moją ulubioną (obok ziemniaków z ogniska) wersją są te ugotowane po żydowsku. Z przepisem na takie ziemniaki spotkałam się kilka lat temu. Nigdzie go nie spisywałam, często jednak o nim wspominałam polecając go znajomym jako przepyszne. 


Wam też je polecam :)




Składniki:

  • ziemniaki (po 2-3 szt. na osobę)
  • cebula (tyle cebul, ile osób)
  • mleko
  • woda
  • masło
  • kminek (u mnie: mielony)
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka - pamiętaj, że ziemniaki mogą zajmować tylko 1/2 wysokości. Dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki cebule, kminek do smaku (ja zwykle wsypuję czubatą łyżeczkę), 1-2 łyżki masła. Całość zalej wrzącą wodą i mlekiem (na 4 osoby wlewam 1 szklankę mleka). Nie sól! 
Przykryj i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gdy ziemniaki będą już miękkie, posól, gotuj jeszcze przez chwilę i odcedź. Podawaj tak, jak lubisz: ja serwuję z koperkiem :)

Smacznego!



Komentarze

Publikowanie komentarza