Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zaskakujące połączenia smakowe w Akademii Smaku Bosch

20 lutego w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie Piotr Chyralecki (znawca i miłośnik czekolady) wraz z Pawłem Kibratem zabrali nas w niecodzienną podróż. Podróż po zaskakujących połączeniach smakowych. Bohaterem spotkania była... czekolada, którą łączyliśmy... no właśnie :)



Piotr Chyralecki przeszkolił nas w zakresie różnic między czekoladami - degustowaliśmy 70%, 90% i czekoladę z pomarańczą... 




Opowiedział też o tym, z czym poszczególne czekolady łączyć, by wydobyć z nich pełnię aromatu...





 A później to już zaczęło się dziać...


Była przepyszna wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami...





 Była pierś z kaczki z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru i chilli oraz marakuji podana na smażonych chińskich warzywach...







 Było wytrawne brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podawany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi...















 Był też krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady...










 Było zaskakująco, acz wykwintnie... Inspirująco i baaaaaardzo smacznie.

Partnerami warsztatów były:

- Frisco.pl


- firma Bonduelle

 

- firma Wawel



- firma Kupiec




Komentarze