Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami

Stali bywalcy bloga wiedzą, że warsztaty Akademii Smaku Bosch, w których już kilkakrotnie miałam okazję uczestniczyć, to bomba pomysłów, inspiracji i rewelacyjnych przepisów...

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pierś z gęsi z dodatkami, które odbierają mowę... Tak, właśnie tak - człowiek skupia się na smaku, konsystencji i zapomina o całym świecie... :)




Składniki: (na 1 osobę)


  • 100 g wędzonej piersi z gęsi
  • ½ szalotki

  • 100 g mrożonego szpinaku Bonduelle
  • Cukier
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 buraki
  • 30 g czekolady gorzkiej Wawel 70% Cocoa Orange
  • 2 gałązki tymianku
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi pokrój w cienkie plastry, szalotkę obierz i usmaż przekrojona strona na rozgrzanej
patelni, a następnie upiecz w piekarniku.

Wyciśnij sok z buraka w sokowirówce, zagotuj go z gwiazdka anyżu i wystudź. Przelej do sorbetiery i zamróź. Do zmrożonego sorbetu dodaj starta czekoladę.

Szalotkę podsmaż na maśle, dodaj odciśnięty szpinak, dopraw do smaku.

Kasze jęczmienną pęczak ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku. Wystudź i podsmaż na patelni, aby był chrupki.

Na środku talerza ułóż szpinak, na nim plastry gęsi. Na plastrach połóż sorbet i posyp danie
chrupiącą kaszą.





Komentarze