Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Smażone jajka faszerowane

Okres Wielkanocny to czas, kiedy sprzedaż jajek sięga zenitu  :) Nie wiem, jak u Was, ale ja często gotuję ich na śniadanie za dużo... Potem zostają, a ja patrzę na nie z pewnym wyrzutem sumienia. Czasem zrobię z nich pastę, czasem zużyję do sałatki... Ale nie byłabym sobą, gdybym nie szukała innych metod wykorzystania ugotowanych zimnych jajek :) 
Smażone faszerowane jajka widziałam kiedyś w jakieś gazecie. Receptury nie udało mi się odnaleźć, ale ta - zaimprowizowana przeze mnie - przypadła nam do gustu :)



Składniki:

  • ugotowane na twardo jajka w skorupkach
na każde jajko:
  • 1/2 łyżeczki miękkiego masła
  • duża szczypta posiekanej rzeżuchy
  • odrobina soli i pieprzu
dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło/tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka przetnij do pół wzdłuż - bez obierania ze skorupki. Następnie wybierz jajko łyżeczką i rozgnieć widelcem razem z masłem, rzeżuchą i przyprawami. Skorupki wypełnij powstałym farszem i wyrównaj.

Jajka otocz w bułce tartej i smaż na złoto na maśle.

Komentarze