Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady

Zupa z kalafiora... brzmi nudno? Kto tak pomyślał, nie miał racji :)

Zupa krem z kalafiora z serem gorgonzola to nieco szalona propozycja - zwłaszcza z gorzką czekoladą - ale łamie ona wszelkie kalafiorowe stereotypy. 
Przepis przywiozłam z warsztatów Akademii Smaku Bosch i już wiem, że będzie częstym gościem na naszym stole :)


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg kalafiora
  • ½ kostki masła
  • 0,5 kg sera gorgonzola
  • 0,5 kg otrębów jaglanych lub owsianych
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa
  • Sól
  • Pieprz


Sposób przygotowania:

Warzywa oczyść, pokrój i podsmaż na maśle, aby się zeszkliły. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Gdy się ugotują zmiksuj. Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.

Czekoladę rozpuść i zatemperuj. Na folie aluminiową nałóż „kleksy” czekolady. Gdy czekolada stężeje, przełóż ja do zamrażarki.

Otręby upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.



Zupę przelej do talerzy, posyp otrębami, do każdej porcji włóż chipsa z czekolady.


Komentarze

Publikowanie komentarza