Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ciasto z katarzynkami

Przepis na katarzynkowe ciasto czekał dość długo w mojej poczekalni... Dlaczego? Trudno powiedzieć. Jego czas w końcu nadszedł... 
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne - dzięki powidłom i piernikom. Moja blaszka nie spotkała na swej drodze nikogo, komu by nie smakowało ;)



Składniki:


  • 8 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 opakowań pierników typu "katarzynki"
  • słoik powideł śliwkowych (można zrobić bez)
  • 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka
  • 0,75 l mleka
  • margaryna lub masło
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka, ocet i proszek. Delikatnie wmieszaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) i piecz ok. 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.

Przygotuj krem - ugotuj budyń. Po ostudzeniu zmiksuj go z margaryną.

Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Spodnią część posmaruj powidłami i ułóż na nich pierniki - ściśle, jeden obok drugiego. Przykryj przygotowanym wcześniej kremem. Połóż drugą warstwę biszkoptu. Czekoladę roztop z kremówką i wylej na biszkopt jako polewę. 
Wstaw do lodówki.




Komentarze