Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Soczewica z warzywami

Soczewica na śniadanie? Katarzyna Jaszczyk-Górska, prowadząca warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch twierdzi, że jak najbardziej. Ja bym ją raczej serwowała na lunch czy obiad... Ale można i na śniadanie ;) 

Danie to jest bardzo sycące, aromatyczne, lekko rozgrzewające... Idealne na jesień i zimę. Spróbujcie :)


Składniki:


  • fenkuł
  • seler naciowy
  • soczewica
  • szklanka pomidorów typu passata
  • oliwa
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kurkuma
  • kozieradka
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • cynamon
  • trawa cytrynowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj trzy łyżki oliwy i pokrojony w kostkę fenkuł, seler naciowy, szczyptę pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin. Wymieszaj dobrze z oliwą. Dodaj szklankę pomidorów, szczyptę kurkumy i kozieradki oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą. Przypraw kminem, kolendrą i cynamonem. Sól dodaj dopiero, jak soczewica będzie miękka. Dodaj trawę cytrynową i tymianek.

Na talerzu posyp świeżą kolendrą.

Komentarze

Publikowanie komentarza