Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kulki jaglane a'la Raffaello

Słodkości lubi każdy z nas, prawda? No może prawie każdy. Słodkości w wersji ekstra zdrowej są tym bardziej zachęcające, że nie mają w sobie sztucznych dodatków, mają moc suszonych owoców i innych dobrodziejstw. Nasze ciała - talie także :) - będą nam wdzięczne za poświęcenie chwili na ich przygotowanie. Ja mam zawsze wrażenie, wiem - tylko wrażenie - że mogę je jeść bezkarnie ;)



Składniki:


  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • garść drobno pokrojonych daktyli
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • cynamon
  • szczypta kardamonu
  • sól
  • miód
  • 2-3 łyżeczki karobu lub  kakao
  • sok z cytryny
  • oliwa pomarańczowa lub zwykła
  • prażone migdały ze skórką
  • wiórki lub karob do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę dobrze wypłucz, zalej 3 szklankami wrzątku i dodaj pokrojone daktyle, wiórki, cynamon, kardamon oraz sól. Gotuj ok. 15 minut.
Po ugotowaniu dosłódź do smaku miodem, dodaj karob lub kakao, oliwę. Lekko przestudź. 
Zwilżonymi dłońmi formuj kulki - do każdej włóż uprażony migdał. Na koniec obtaczaj we wiórkach lub karobie czy kakao.


Smacznego :) 



Komentarze

Publikowanie komentarza